To już dziesięć lat wspólnej tradycji i jedenasta edycja Miejskiego Spotkania Wigilijnego w Kołobrzegu.
Wydarzenie tradycyjnie odbędzie się 24 grudnia o godzinie 15:00 w Hali Milenium, gromadząc mieszkańców miasta przy wspólnym, wigilijnym stole.
Spotkanie Wigilijne to wyjątkowa inicjatywa, skierowana szczególnie do osób starszych, samotnych oraz znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej. To czas pełen ciepła, rozmów i wspólnoty, symboliczny moment, w którym Kołobrzeg staje się jedną, wielką rodziną.
Aby jednak przygotować największą Wigilię na Pomorzu Zachodnim, potrzebne jest zaangażowanie wielu serc i rąk do pomocy. Zapraszamy wszystkich chętnych do włączenia się w przygotowania, zarówno jako wolontariusze, jak i darczyńcy.
Tradycyjnie przed wydarzeniem odbędzie się cykl spotkań organizacyjnych dla wolontariuszy. W związku z trwającym remontem Hali Milenium, tegoroczne spotkania odbędą się w sali konferencyjnej Centrum Usług Społecznych (I piętro), przy ul. Okopowej 15–15A.
Terminy spotkań:
- 5 listopada (środa), godz. 18:00
- 19 listopada (środa), godz. 18:00
- 3 grudnia (środa), godz. 18:00
- 10 grudnia (środa), godz. 18:00
- 17 grudnia (środa), godz. 18:00
Podczas spotkań uczestnicy poznają szczegóły organizacyjne, zakres działań i będą mogli wybrać formę swojego zaangażowania.
Koordynatorem XI Spotkania Wigilijnego, jak w latach poprzednich, jest Kamil Barwinek (kontakt: kamilbarwinek@o2.pl). Ze strony Centrum Usług Społecznych koordynację wolontariatu prowadzi Klaudia Matyjaszewska (tel. 780 282 606, e-mail: k.matyjaszewska@cus.kolobrzeg.pl). Organizatorami wydarzenia jest Miasto Kołobrzeg, Centrum Usług Społecznych oraz Fundacja Wolne Miejsce. Partnerem wydarzenia jest Miejski Ośrodek Sportu i Rekreacji w Kołobrzegu. Podobnie jak w ubiegłym roku potrawy przygotuje Pani Paulina Dudała i Restauracja Tempo w Hali Milenium. Wydarzenie objęte jest Honorowym Patronatem Prezydenta Miasta Kołobrzeg.
W tym roku na stołach wigilijnych będzie m.in.: barszcz czerwony, bigos postny, pierogi z kapustą i grzybami, łazanki z kapustą i grzybami, ryba po grecku, śledź w oleju, śledź w śmietanie z jabłkiem i koperkiem. Poniżej przedstawiamy listę produktów niezbędnych do zorganizowania wydarzenia:
- Ryba (morszczuk, mintaj, miruna, dorsz atlantycki, czarniak) 40 kg
- Śledź salinat 50 kg
- Makaron łazanki 25 kg
- Olej 15 l
- Ocet spirytusowy 5 l
- Śmietana 18% 5 l
- Śmietana 30% 5 l
- Mąka 10 kg
- Kapusta kiszona 75 kg
- Pieczarki 15 kg
- Czosnek 20 główek
- Cebula biała 25 kg
- Seler korzeń 20 kg
- Marchew 20 kg
- Pietruszka korzeń 20 kg
- Burak świeży 30 kg
- Jabłka 20 kg
- Kminek 500 g
- Liść laurowy 1 kg
- Majeranek 1 kg
- Ziele angielskie 1 kg
- Owoc jałowca 200 g
- Papryka słodka 2 kg
- Pieprz czarny 3 kg
- Oregano 1 kg
- Cukier 15 kg
- Sól 15 kg
- Napoje (woda gazowa, woda niegazowana, sok pomarańczowy, sok jabłkowy, sok multiwitamina, sok czarna porzeczka)
- Pieczywo
- Ciasta
- Owoce (pomarańcze, mandarynki, jabłka)
Kontakt: Kamil Barwinek – kamilbarwinek@o2.pl





.png)







